5 tips til et bedre inneklima på kontoret

Hva skal til for å få bedre inneklima på kontoret? Har du friske, opplagte ansatte får du et kreativt, produktivt og positivt arbeidsmiljø. Et dårlig inneklima kan i verste fall ødelegge for mye av bedriftens fremgang.

Vanlige helseplager ved dårlig inneluft er for eksempel luftveisplager (astma eller hyppige luftveisinfeksjoner), tørre, irriterte øyne, nese og hals, hodepine, tretthet/konsentrasjonsvansker og hudplager. Og ikke minst høyere sykefravær.

Her er 5 tips til et bedre inneklima på kontoret:

  • Oppnå optimal temperatur
  • Sørg for god luftkvalitet
  • Reduser støy
  • Tilpass belysning
  • Tenk smart møblering

Sørg for at temperaturen er optimal

Noen går med ullsokker hele året, mens andre går i t-skjorte midt på vinteren. Vi er alle forskjellige, og har ulik oppfatning av hva som er «riktig» temperatur. Arbeidstilsynet anbefaler 22 grader i kontormiljøer. Dette er det beste klimaet for å opprettholde konsentrasjonen, og samtidig holder medarbeiderne seg friske og opplagte.

Tips: spar energikostnader når ingen er på kontoret! Med automatiserte systemer kan du regulere temperaturen etter når det er folk på plass. Du kan også skru opp varmen rett før de første medarbeiderne kommer, slik at kontoret er ferdig oppvarmet. Les mer om byggautomasjon her.

Nyttige grep for å sikre god luftkvalitet på kontoret

Det er flere ting du kan gjøre som gir god luftkvalitet innendørs, og den viktigste er å sørge for at lokalene har et velfungerende ventilasjonsanlegg med tilførsel av ren uteluft. Anlegget bør være riktig dimensjonert for byggets funksjon og bruk, slik at det ikke blir over- eller underbelastet.

Jevnlig renhold er også viktig! Det er mange maskiner i et kontorlokale; datamaskiner, kaffemaskiner, kjøleskap, printere og annet. Alle disse maskinene genererer mye støv og partikler som virvler rundt i rommet og påvirker luftkvaliteten. Sørg for at bedriften har gode rutiner for renhold for å minske støvmengden.

Støy og akustikk

Lyd er viktig å ha med i beregningen når man vurderer ventilasjonsanlegg. Her er det viktig at anlegget er riktig dimensjonert for bygget. Har man for eksempel valgt et anlegg med for lite aggregat, vil det som regel måtte jobbe mye mer for å oppnå optimal inneluft – og dermed skape et støyfullt område.

Mye støy fører til hyppigere hodepine og større konsentrasjonsvansker hos medarbeiderne. Sørg for at de får et rolig miljø å jobbe i.

Støy på grunn av feildimensjonert anlegg var en av grunnene til at Skedsmotun valgte å montere helt nytt aggregat i 2020

Tilpass belysningen

Riktig lys er faktisk veldig viktig for at kroppen skal fungere optimalt. Er det for skarpt eller for dårlig lys, får man lettere hodepine ettersom man må anstrenge seg for å klare å se skikkelig.

Det er mye å spare på å installere smart belysning, for eksempel med lys som skrur seg automatisk av når rommet er tomt. Dette er kjernen i SLKs virksomhet som totalleverandør av tjenester tilknyttet smart byggautomasjon, ventilasjon og kjøling. Vi bidrar med systemintegrasjoner for alle typer bygg og anlegg.

Les også: Få et smartere bygg med byggautomasjon.

Smart møblering

Plassering av kontormøbler kan påvirke luftsirkulasjonen og inneklima på kontoret. Det er derfor viktig at lokalene innredes på en god måte, slik at inneluften får god nok sirkulasjon.

Vi anbefaler for eksempel ikke å plassere varmegenererende utstyr (datamaskiner eller annet utstyr) rett under et airconditionsystem. Gjør man det, kan det føre til at termostaten får systemet til å pumpe ut kald luft fordi den tror at hele området er varmt. Vær også obs på at du ikke plasserer kontorpulter rett over varmeovnen. Da risikerer du motsatt effekt, at området under pulten blir varmt og godt, mens det er kaldt i resten av rommet.

Flere tips til godt inneklima

Har du noen spørsmål om inneluft? Våre rådgivere hjelper deg gjerne med å finne gode løsninger for en mer kostnadseffektiv og miljøvennlig drift.

Les også: