Balansert ventilasjon: alt du trenger å vite

Nyere bygg er som oftest helt tette – noe som fører til at de ofte mangler den naturlige ventilasjonen eldre hus og bygninger gjerne har. Dette er selvsagt positivt, men det er også en viktig grunn til å installere et ventilasjonsanlegg – for eksempel balansert ventilasjon – som er riktig tilpasset for et bygg, samt hva det skal brukes til.

Særlig i større bygge er det viktig at anlegget gir frisk luft til alle områder og sikrer god luftsirkulasjon til alle rom. God inneluft er viktig enten det gjelder kontorbygg, næringsbygg, boliger, boligblokker eller skoler. Heldigvis finnes det tiltak man kan gjøre for å få god og sunn inneluft og inneklima

Hvordan fungerer balansert ventilasjon?

Et balansert ventilasjonsanlegg er et anlegg som gir deg frisk, renset luft, samtidig som det også trekker ut brukt luft. I et balansert ventilasjonsanlegg blir faktisk opptil 70 og 90 prosent av varmen fra den gamle luften overført til ny luft som føres inn i boligen.

Den nye, friske luften fordeles og føres jevnt inn i boligen – allerede ferdig varmet opp. Da slipper du å bruke noe energi på å varme opp den friske luften.

Hva er fordelen med balansert ventilasjon?

Balansert ventilasjon gir deg god kontroll på luftmengden i en bolig, næringsbygg, skole eller butikk, og gjør det mulig å gjenvinne varme fra brukt luft. På denne måten er balansert ventilasjon en viktig årsak til at man sparer energi ved oppvarming.

Kort og godt kan vi summere opp fordelene slik:

 • Installasjonen sikrer et godt og friskt inneklima i alle rom, gjennom hele året – sommer som vinter. De fleste av vet vel hvordan dårlig luft på kontoret kan prege oss.
 • Man sparer energi – og dermed penger – ved at det balanserte ventilasjonsanlegget gjenvinner varmen fra inneluften til den nye luften som føres inn i bygget.
 • Bedre gjennomstrømming av frisk luft – man unngår dermed fuktskader i bygget som mugg eller sopp, eller feks. kondens på vinduene.
 • Generelt får man større kontroll over inneluften, og ikke minst luftmengden i bygget.
 • Installasjonen har filtre som kvitter seg med forurensning fra uteluft slik at inneluften blir ren og frisk.
 • Balansert ventilasjon bidrar til å redusere radonkonsentrasjon der det forekommer radon i et bygg.

Kan ventilasjonsanlegget skrus av?

Ventilasjonsanlegget kan skrus av. Men, selv om dette kan være fristende når strømprisene er høye, anbefaler vi å la aggregatet holde seg på. Det sørger jo for frisk luft til bygget og bidrar til et sunt inneklima. 

Ved å skru av anlegget kan du også risikere å skape kondens og annen problematikk i ventilasjonsrørene og anlegget, som kan være kostbart å fikse i ettertid.

Når bør man installere balansert ventilasjon?

Det finnes noen tegn på om man bør gå til anskaffelse av ventilasjonsanlegg. Utfordringer med dårlig og tett luft samt fukt, kan det være nyttig å installere et ventilasjonsanlegg. Det kan optimalisere inneluften og gjøre den friskere og sunnere.

Mange opplever eksempelvis også helseplager og allergier dersom de tilbringer mye tid i et bygg 

 • Man opplever helseplager eller allergier.
 • Det er behov for bedre luft og komfort i bygget. 
 • Det planlegges andre endringer i bygget, som blant annet etterisolering, bytting av vinduer eller andre oppgraderingstiltak.

Les ogsåVentilasjonsanlegg i næringsbygg - hva er de beste løsningene?

Hvilke ulemper finnes det?

Som alle andre større investeringer, er det alltid viktig å vite nedsidene ved noe man kommer til å bruke tid og penger på. Viktige ting du bør vite om balansert ventilasjon er blant annet:

 • Anlegget krever en del plass. Som plass til kanaler og selve ventilasjonsaggregatet.
 • En del sjenerende støy og vibrasjoner fra anlegget kan forekomme. Ved den anledning er det viktig å plassere installasjonen i et bygg, med omhu. En rekke hjelpemidler som lydfeller i kanaler og lyddempere ved ventiler kan hindre lydoverføring mellom rom. 
 • Har behov for godt og jevnlig vedlikehold, så det bør være lett å komme seg til anlegget. 
 • Det er avhengig av strøm. Om man opplever strømbrudd vil det altså ikke fungere eller ventilere.

Lufte via vinduer på varme dager

Balansert ventilasjon fjerner imidlertid ikke overskuddsvarme når det er varmt ute. Om du bor i blokk eller bolig er det derfor et krav om at alle rom der du oppholder deg varig – slik som soverom, kjøkken og stue – skal ha vindu, dør eller lufteluke som kan åpnes ut. 

Installer ventilasjonsanlegg gjennom SLK

SLK designer, leverer og monterer ventilasjonsanlegg med balansert ventilasjon til alle typer bygninger – både skoler, sykehus, næringslokaler, boligblokker, butikker, restauranter og kontorbygg. For å sikre optimal funksjon ved å gi optimal inneluft må anlegget itlpasses og dimensjoneres etter størrelse og bruksområde. Dette har vi lang erfaring med, etter mange år i bransjen.

SLK ettermonterer også balansert ventilasjon, les hva som er viktig å huske på.

Les også: